Elm və təhsil
28.10.2024
17:27
Gəncədə “Qərbi Azərbaycanın Şirin inciləri” kitabının təqdimatı olub - FOTO
Oktyabrın 28-də AMEA-nın Gəncə Bölməsində Azərbaycan Respublikasının Qeyri Hökumət Təşkilatlarına Dövlət Dəstəyi Agentliyinin Qrant layihəsi çərcivəsində Azərbaycan Milli Kulinariya Assosiyasiyasında hazırlanmış “Qərbi Azərbaycanın Şirin inciləri” kitabının təqdimatı olub.
Rakus.az xəbər verir ki, Tahir Əmiraslanov və Aynurə Əmiraslanova tərəfindən yazılmış “Qərbi Azərbaycanın Şirin İnciləri” adlı bu kitab Qərbi Azərbaycan ərazisində yüzilliklər boyu formalaşan və ermənilər tərəfindən özününküləşdirilən ənənəvi şirniyyatların disturların bərpasını və tarixi-etnoqrafik tədqiqatını əhatə edir. Kitabın ön sözü Azərbaycan Respublikasının Qeyri Hökumət Təşkilatlarına Dövlət Dəstəyi Agentliyinin icraçı direktoru Aygün xanım Əliyevanındır. Kitab AMEA Gəncə Bölməsinin rəyasət heyyətinin 2 iyul 2024-cü il tarixli 6/7 saylı qərarı ilə nəşr olunub.
Tədbiri AMEA Gəncə Bölməsinin sədri hörmətli akademik Fuad Əliyev açdı, həm acılış, həm yekun nitqində kitabı yüksək dəyərləndirdi onun mahiyyətini və vacibliyini iştirakcilara tam aciqladı. Fuad müəllim burada və digər kitablarda qeyd olunan xörək, şirniyyatların patentləşdirilməsinin, müəllif hüquqlarının alınmasının vaciliyindən danışdı, ermənilər tərəfindən mətbəximizin özününkiləşdirməyin qarşısının alınmasında patent və müəllif hüquqlarının böyük rolu olacağını vurğuladı. Akademik Gəncə süfrəsi ilə bağlı müəlliflərlə yeni bir kitabın hazırlanacağını qeyd etdi. Akademiyada cap olunan kitabları müəliflərə təqdim etdi.
Kitabın müəllifi, Azərbaycan Milli Kulinariya Assosasiyasının prezidenti. tarix üzrə fəlsəfə doktoru Tahir Əmiraslasnov kitabın Azərbaycan Respublikasının Qeyri Hökumət Təşkilatlarına Dövlət Dəstəyi Agentliyinin Qrant layihəsi çərcivəsində Azərbaycan Milli Kulinariya Assosiyasiyasında hazırlandığını deyib. O, bu kitabın 2020ci ildə cap olunmuş və dünyanın ən yaxşı kulinariya kitabı elan edilmiş, “İrəvan Xanlığı Bölgə Mətbəxi” kitabının davamı olduğunu və hazırda arxiv materrialları əsasında “19 əsr İrəvan Şəhərinin Mətbəxi” kitabının işləndiyini söyləyib.
Lahiyənin rəhbəri və kitabın həmmüəllifi, AMEA Gəncə Bölməsi Nizami Gəncəvi Mərkəzinin kicik elmi işçisi Aynurə Əmiraslanova Qərbi Azərbaycan şirniyyatları ilə Gəncə Şirniyyatları arasındakı bağlılığın, oxşarlığin mahiyyətindən danışıb, onların hər ikisini eyni düşüncə tərzinin məhsulu olduğunu göstərib. Müəllif həm də bu şirniyatların əksəriyyətinin Nizami Gəncəvinin kitablarında əks olduğunu faktlarla nümayiş edib.
Kitabın rəyçisi, AMEA Gəncə Bölməsi Nizami Gəncəvi Mərkəzinin direktoru, filologiya elmləri üzrə doktoru Əlimuxtar Muxtarov kitabın elmi mahiyyətini və müəllifin elmi və praktiki gördüyü işləri açıqladı, kitabın Qərbi Azərbaycana gedən yolun bir hissəsi olduğunu vurğulayıb.
AMEA Gəncə Bölməsi Tarix Diyarşünaslıq İnstitutunun tarix şöbəsinin müdiri, tarix üzrə fəlsəfə doktoru, dosent Nərgiz Rəsulova kitbın cox geniş və hərtərəfli elmi təhlilini verib, Azərbaycan elmində kitabın xüsusi yeri olduğunu və böyük rol oynayacağını söyləyib.
Azərbaycan Texnologiya Universitetinin Qida Mühəndisliyi fakultəsinin dekanı. texnika üzrə fəlsəfə doktoru, dosent Mehman İsmayılov, Qida Mühəndisliyi və Ekspertiza kafedrasının dosenti, texnika üzrə fəlsəfə doktoru Mərdan Tağıyev, həmin kafedranın dosenti, texnika üzrə fəlsəfə doktoru Afət Qasımova, Turizm Sənayəsinin Təşkili kafedrasının baş müəllimi Fizuli Musayev çıxışlarında kitabın texnologiya alimləri və mütəxəssisləri üçün vacibliyini və ali təhsil müəssələrində tədrisdə istifadəsinin əhəmiyyətini acıqlayıblar. Müəlliflərin bütün kitablarının Universitetdə daimi istifadə edidiyini, bu kitablardan ayrıca bir guşə yaradıldığinı söyləyiblər.
Ticarət və Xidmət üzrə Gəncə Dövlət Peşə Təhsil Mərkəzinin Şirniyyatçı ixtisasının müəllimi Fidan Mahmudova peşə təhsili müəssələri ücün tədris prossesində bu kitabın böyük əhəmiyyəti olacağindan və müəlliflə daima əməkdaşlıqlarından danışıb.
“Zilli” şirniyyat evinin qənnadçısı Mətanət Əlizadə müəlliflərlə daimi əməkdaşlıq etdiklərini, kitabdakı şirniyyatların Zilli şirniyyat evində praktiki tətbiqindən danışıb.
Azərbaycan Yazıçılar Birliyinin Gəncə Bölməsinin üzvü xanım Səlbi Baxış və AYB Gəncə Bölməsinin məsləhətçisi Aləmzər Əlizadə kitabın bədii, ədəbi və mədəni hadisə olduğunu qeyd ediblər.
Çıxış edən digər alimlər, mütəxəsislər və ictimaiyyət nümayəndələri kitabı mühüm hadisə kimi qiymətləndiriblər.
Təqdimatda iştirak edən bütün qonaqlara kitab paylanılıb.
Xatırladaq ki, iki dildə – Azərbaycan və İngilis dillərində təqdim olunub və 216 səhifədən ibarət olan kitabda Qərbi Azərbaycan mətbəxinə aid bərpa edilmiş ənənəvi şirniyyat düsturları ilk dəfə geniş şəkildə təqdim olunur. Sucuq, alana, İrəvan kətəsi, saray paxlavası, adi paxlava, xurma südü, göyçə badamburası, cilov kimi şirniyyatlar bu mətbəxin inciləri olaraq ilk dəfə oxuculara nəfis şəkildə təqdim edilib. Üz qabığında isə ermənilərin özününküləşdirməyə çalışdığı bu şirniyyatların rəsmləri yer alır. Kitabın son üz qabığında isə “Kəvər” adlı toponimdən götürülmüş paxlavanın təsviri əks olunub. Kitabda geniş mövzulara toxunulub: unlu və qənnadı məmulatlarından başlayaraq, meyvə quruları, mürəbbələr, şəkərləmələr və içkilərə qədər müxtəlif şirniyyatlar ətraflı şəkildə təsvir olunub. Həmçinin, kitabın sonunda 58 ədəd ədəbiyyat siyahısı və bu sahə ilə bağlı məlumatlar verən 63 respondent haqqında məlumat yer alır. Kitab həm tədqiqatçılar, həm də milli mətbəximizi öyrənmək istəyən kulinariya həvəskarları üçün əvəzsiz bir qaynaqdır.
Kitabın sonunda müəlliflər və əsas mənbələr haqqında məlumat və digər faydalı bilgilər yer alıb. Kitab “Nero” nəşriyyatında çap olunub.
Sonda AMEA Gəncə Bölməsinin sədri akademik Fuad müəllim Əliyevə və bütün kollektivinə kitabın təqdimatının yüksək səviyədə təşkilinə görə dərin təşəkkür bildirilib.
OXŞAR XƏBƏRLƏR
XƏBƏR LENTİ
Maraqlı, Sosial
/
29.10.2024
13:34
Ermənilərin ölü kəndə çevirdiyi Ağtəpə – ANONS
Sosial
/
29.10.2024
13:28
“Bələdiyyə layihələrinin icrası sakinlərin rifahını yaxşılaşdırır” – Hümbət Hüseynov
Mədəni
/
29.10.2024
13:16
Erməni mətbəxi İrəvan xanlığına məxsusdur – ANONS
Müsahibə, Siyasi
/
28.10.2024
23:18
Elm və təhsil, Mədəni
/
28.10.2024
17:27
Gəncədə “Qərbi Azərbaycanın Şirin inciləri” kitabının təqdimatı olub - FOTO
Təhlil
/
28.10.2024
15:41
Körpüləri yandıranlar və şabaşa çıxan “devinazlar” -TƏHLİL
Mətbuat
/
27.10.2024
10:49
10 yaşlı “Report” – media məkanının nəhəngi - VİDEO
Elm və təhsil
/
26.10.2024
22:59
“Alban xaçları qədim türklərin Tenqri rəmzidir” - FOTO - VİDEO
Elm və təhsil
/
26.10.2024
13:55
Erməni etnik kimlik yox, dini mənsubiyyətdir – ANONS - VİDEO
Elm və təhsil, Sosial
/
25.10.2024
22:35
Təhlil
/
25.10.2024
15:04
“Qırmızı xətt” – Avroparlamentin yararsız fəaliyyəti – TƏHLİL
Elm və təhsil, Sosial
/
25.10.2024
13:10
“Vətən həsrəti bizi göynətdi” – Zəkiyyə Kərimovanın “Həyat Hekayəsi” – ANONS - VİDEO
Təhlil
/
24.10.2024
22:15
Siyasi
/
24.10.2024
13:14
İrəvan Ankaranın qapısını döyür – ANONS - VİDEO
Mədəni
/
23.10.2024
21:53
Mədəni
/
23.10.2024
14:10
Paracanovun şəkillərini ermənilər niyə yandırıblar? – ANONS - VİDEO
İdman
/
23.10.2024
09:26
Telekanal və saytların 3-cü Xatirə Turniri ilə bağlı SÜJETLƏRİ - VİDEO
Elm və təhsil, Siyasi, Sosial
/
22.10.2024
22:07
Müsahibə, Siyasi
/
22.10.2024
19:03
Siyasi
/
22.10.2024
17:05
Qərbi Azərbaycana Qayıdış üzrə Təşəbbüs Qrupu – ədalətin bərpası – TƏHLİL
İdman
/
22.10.2024
14:22
Minifutbol Turnirində final gününün yaddaqalan MƏNZƏRƏSİ - FOTO - VİDEO
Elm və təhsil
/
22.10.2024
14:00
Ağmanqandan Ağrıyurda: dəyişdirilən toponimlər – ANONS - VİDEO
Siyasi
/
22.10.2024
13:46
“Sürgündən sonra gizlicə zirzəmidə yaşadım” – ANONS - VİDEO
Müsahibə
/
21.10.2024
22:10
“Ermənilər Çivə kəndindəki abidələri məhv etmişdilər” - FOTO - VİDEO
İdman
/
21.10.2024
15:26
Siyasi
/
21.10.2024
15:09
Erməni lobbisi və onun çirkli pulları – BMT-nin tədbirini qaralamaq cəhdləri – TƏHLİL