Yumurtaların rəng müxtəlifliyini bilirsinizmi? - FOTO
Marketdən və ya bazardan aldığınız yumurtaların qabıqlarının rənginin fərqliliyinə heç vardınızmı? Bəs bu rəng fərqliliyi qida dəyəri baxımından əhəmiyyətlidirmi?
Rakus.az xəbər verir ki, ana bətnində uşaq yumurta ilə bəslənməyə başlar. Hamilə qadınlar daha çox yumurta yeyirlər. Uşaq doğulduğunda proteini ən çox yumurtadan alır. Başqa sözlə, yumurta masamızdan heç vaxt əskik olmur. Biz onları klassik rənglərlə tanıyırıq, lakin fərqli rəngləri də var …
Qabığın rəngi genlərlə müəyyən edilir. Ağ lələkləri və ağ qulaqcıqları olan toyuqlar ağ yumurta yumurtlayır.
Lələyin rəngləri qırmızı və ya qəhvəyi, qulaqcıqları da qırmızı olanlar isə qəhvəyi yumurtlayır.
Bəzi yerlərdə Pasxa Toyuğu kimi tanınan Ameraukana toyuqları mavi qabıqlı yumurtalarını çıxarır.
Toyuqların yumurtalarının içərisi və qabıqları çoxalma kanalının ən sonunda formalaşır. Qabuqlara mavi rəngi verən piqmentlər oosianinlərdir.
Qəhvəyi yumurtalarda isə rəngi qan hüceyrələrinin dağılması zamanı yan məhsul olaraq verilən porifirinlər yaradır. Maraqlı faktdır ki,yumurtaya rəng verən bu piqmentlər yumurtlamadan bir neçə saat əvvəl yumurtaya əlavə olunur. Bundan əvvəl yumurtanın xüsusi bir rəngi belə olmur! ”
Qəhvərəngi yumurtlayan toyuqlar daha böyük olmağa meyllidir və buna görə qəhvəyi toyuqlar daha çox bəslənməyə ehtyac duyurlar.
Həqiqətən, bu toyuq üçün daha çox pul xərclənir. Ağ toyuqların yetişdirilməsi daha qənaətlidir.
Lakin, bu yumurtlar arasında böyük fərq yoxdur. Ləzzət olaraq ikisinin də dadı eynidir.
Sadəcə qəhvəyi yumurta omega-3 baxımından bir az zəngindir, ancaq bu fərq çox azdır.
Yumurta ağında təxminən 90% su və 10% protein var. Buna görə yumurta sarısını deyil, yalnız ağını yesək, aldığınız qida əhəmiyyətli dərəcədə dəyişəcək.
Yuxarıdakı cədvəldə yumurta ağı və bütöv yumurta ilə qidalanma fərqləri göstərilib